10 decembrie 2012

Fulgi de nea - Iarna sufletelor

Ca fumul dintr-o țigare pe jumătate fumată, fulgii de nea se aștern nepăsători peste pământul veșnic primitor.
Ai observat cum iarna toate lucrurile par să încetinească? Ai observat cum oamenii iarna tind să se bucure mai mult cu sufletul și mai puțin cu mintea? Ai observat cum un simplu fulg de zăpadă ne îți poate ridica moralul mai mult decât o pot face oamenii din jurul tău?
Odată cu iarna se așterne și liniștea asupra pământului și a oamenilor.
Hohotele de râs își găsesc refugiu între patru pereți la căldura căminului. Forfota se mută de-afară spre case. S-ar părea că zăpada e cea care ne împodobește mintea cu spirit de sărbătoare. E poate doar o iluzie. O amăgire dulce în care cu toții vrem să credem. O dulce fantezie că lumea devine mai bună de sărbători. Ca și când ziua de Crăciun e singurul prilej de a ne arăta bunătatea.
Spiritul sărbătorilor e o simplă iluzie. O iluzie care ne permite să zâmbim mai des și să ne bucurăm de lucruri mici precum efemerii fulgi de nea. Ai văzut cum iarna copilăria pare să îmbrace sufletele tuturor oamenilor? Cum folosesc oamenii sărbătorile ca o scuză pentru a-și îndeplini dorințe copilărești sau mature...
Cine spune că doar cadourile sunt scopul acestor sărbători? Cine spune că doar bradul sau luminițele sau beteala sau globurile sunt prilej de fericire?
De ce se agită lumea în magazine în loc să se plimbe prin micile prăvălii ale sufletului? Nici un magazin din lume nu poate vinde ceea ce sufletul nostru oferă gratuit. Ai văzut cum lumea dă un cadou cu ușurință dar un zâmbet îl plătești mai scump decât ai fi crezut?
De ce vindem zâmbete dar oferim cadouri scumpe? De ce ne înconjurăm de cadouri? Poți acoperi oare lipsa de zâmbete cu ele? Eu nu...
An de an uităm tot mai multe din semnificațiile sărbătorilor. An de an observ cum grijile noastre nu se mai îndreaptă spre fericirea celorlalți ci spre grija lipsei de resurse pentru cadouri. De ce ne fac cadourile mai fericiți decât fericirea de a împărți cu familia momentele cele mai frumoase ale anului?
Poate că ne pierdem spiritualitatea pe zi ce trece tot mai mult și uităm ce înseamnă defapt aceste sărbători.

Anul acesta nu vreau cadouri. Anul acesta nu vreau felicitări. Anul acesta nu vreau nimic altceva decât pace. Pacea care ar trebui să o am în fiecare zi cu mine. Pacea pe care nu mi-o poate dărui nimeni altcineva decât mine. Anul acesta vreau să ignor ceea ce văd și să dau drumul ninsorii de sentimente în jurul meu.
Anul acesta sărbătoarea vreau să rămână cu mine chiar și după ce mirosul de brad va părăsi camera mea. Vreau ca sufletul meu să rămână în sărbătoare și după ce luminițele se vor stinge.

Să visezi nu te costă nimic.
Și nu uita : Când zâmbești îți folosești 17 mușchi. Ca să te încrunți folosești 43...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? Spune aici!