25 septembrie 2012

Despre 3 lucruri și păreri diferite

Fisuri apar în fiecare clipă pe care ajungi să o petreci cu cineva. Mereu vor exista lucruri pe care nu ești pregătit să le accepți la un om. Fiecare lucru pe care îl consideri o greșeală sau o diferență de opinie ajunge să devină o fisură într-o relație, o fisură ce poate distruge legătura dintre doi oameni. Încet, dar cât se poate de sigur, orice diferență pe care o ai cu un om care nu e pregătit să te înțeleagă sau să te accepte, devine o fisură care se adaugă la celelalte. Și acea  fisură poate oricând să fie ultima și cea care va sparge destinul pe care îl ai alături de acea persoană. - 23 Septembrie 2012 Fragment din jurnalul ”Din umbră”
 Se iau șapte persoane de vârste și caractere diferite și se pune o singură și cât se poate de simplă întrebare : ”Care sunt cele mai importante 3 lucruri într-o relație?” Mi-am scris răspunsurile mele pe o foaie și le-am lăsat la o parte până la final.
Unii oameni
răspund cu multă ușurință dar surprinzător , acei oameni nu sunt neapărat cei care au experiență mai multă în ceea ce înseamnă o relație. Unii oameni în schimb, nu reușesc să adune trei gânduri nici după o jumătate de oră, alții evită răspunsul ca și când întrebarea în sine este o indiscreție. Alți oameni au atât de multe lucruri importante de care țin cont încât trei răspunsuri nu vor fi niciodată suficiente. Pentru alții există un singur lucru care contează și cu care, cred ei, se poate trece peste orice.
Prea multe răspunsuri sau prea puține, dar dintre toate un lucru e cert : primul loc în top trei e ocupat cu detașare și fără să mai poată fi contestat sau ajuns din urmă de nici un alt răspuns.

---  bătăi de tobe ---

COMUNICAREA
Tineri, bătrâni, cu experiență sau fără, siguri sau nesiguri - cu toții au spus comunicarea. Cu toate că în fiecare zi comunicăm, superficial sau nu, virtual sau real, asta nu înseamnă neapărat că vom avea succes în toate relațiile numai cu ajutorul comunicării. Trecând în revistă răspunsurile mi-am dat seama de multitudinea de ramuri care cresc în jurul comunicării. Nu e vorba doar de cuvinte, fie ele scrise sau vorbite. E ceva și dincolo de ele.
Comunicarea este în primul rând baza încrederii chiar dacă nu toată lumea pare să vadă lucrurile așa. Încrederea se construiește prin comunicare. De la cele mai mici până la cele mai mari lucruri, de la grăuntele de nisip la Univers și înapoi, comunicarea e singura care te poartă prin toate fazele relațiilor. Singura pe care te poți baza ca să te faci înțeles și care te ajută să te apropi de oameni dar și să te îndepărtezi de ei în același timp. Cum altfel poți cuceri încrederea oamenilor dacă nu prin comunicare? Cum altfel îi poți face pe alții să creadă în tine dacă nu spunând lucruri despre tine?
E de la sine înțeles - sper - că extensia de bază a încrederii este sinceritatea - un alt răspuns obţinut în acest mini-sondaj. Comunicarea fără sinceritate e ca o iluzie optică: te bucuri de ea până când realizezi că nu e reală şi atunci până şi bucuria dispare. Ce rost are să iroseşti cuvintele pentru a minţi? Ce rost are să îi minţi pe ceilalţi când ceea ce le spui îi va influenţa cu siguranţă în relaţia lor cu tine? Ce rost are să înfrumuseţezi adevărul dacă rezultatul va fi o minciună, dacă ceea ce reiese din acea conversaţie nu va fi altceva decât o imagine disorsionată a ta?
Cu cât eşti mai sincer, cu atât mai multă încredere ajungi să câştigi de la oamenii din jurul tău. Oricât de greu ar fi, oricât de urât ar fi, dacă spui adevărul şi faptele te susţin, încrederea e câştigată - sau cel puţin,într-o lume ideală aşa ar trebui să fie. Chiar dacă oamenii par a vrea adevărul, nu mereu sunt pregătiţi să îl înţeleagă sau să îl accepte. Sunt oameni care ajung să-şi facă o imagine despre tine pe care nu vor să o strice şi ajung să prefere minciunile în favoarea adevărului pentru simplul fapt că eşti mai uşor de acceptat aşa şi pentru că nu toată lumea înţelege sau acceptă unele lucruri despre noi. Înţelegerea şi acceptarea dobândite prin comunicare pot duce împreună atât la compromisuri cât şi la eliberarea de ele.
Comunicarea deschide noi universuri în care ne cufundăm şi din care descoperim atât asemănările cât şi diferenţele pe care le avem cu ceilalţi oameni. Cunoaşterea asemănărilor şi deosebirilor dintre doi oameni care se află într-o relaţie poate aduce cu sine atât apropierea cât şi răcirea dintre aceştia.
Cu sau fără apropiere totuşi, chiar şi drumul spre descoperirea asemănrilor şi deosebirilor deschide porţi înspre lumea interioară şi cea exterioară şi aduce cu sine atât respectul de sine cât şi respectul pentru cel cu care trăieşti acea relaţie.


--- Bătăi de tobe din nou ---


TOT COMUNICAREA

Pe locul doi în topul celor mai importante lucruri dintr-o relaţie se află tot comunicarea. Comunicarea dincolo de planul cuvintelor. Comunicarea de la trup la trup şi de la suflet la suflet. Dincolo de ceea ce putem exprima cu ajutorul cuvintelor, trupul şi sufletul ne pot trăda. Se spune că "Ochii sunt oglinda sufletului." şi cred că cei care neagă această afirmaţie nu pot decât să spere că nu e adevărată. De cele mai multe ori sentimentul pe care ţi-l dă privirea unui om poate să fie mai puternic decât rostirea a mii de cuvinte. Cred că doar cei care au teama de a se descoperi în faţa celorlalţi neagă puterea unei priviri.
Şi până şi dincolo de ceea ce poţi spune prin cuvinte sau prin privire, există atingerea. Comunicarea pe care două trupuri o au e la fel de importanta ca şi comunicarea verbală. Chimia dintre doi oameni care sunt într-o relaţie este unul din pilonii pe care creşte şi se dezvoltă doi oameni care vor să fie unul singur. Sexul în sine aduce un nou nivel de intimitate și o mult mai strânsă legătură între doi oameni.
Sexul - acel tabu pe care multă lume îl evită - este fără doar și poate o piatră de temelie pentru relații. Sexul ca și mod de comunicare dar și ca mod de dăruire poate să ridice dar mai ales să mențină o relație. Lipsa de comunicare sexuală crează cu siguranță frustrări care în timp cresc și ajung să sape până în rădăcinile relațiilor. Și după cum se spune ”Când este și când nu este sexul o problemă?”. Există un echilibru pe care dacă îl atingi, reușești să ridici standardele preconcepute pe care le ai. Un echilibru între a face sex și a vorbi despre sex. Echilibrul între a te dărui și a primi ceea ce ți se oferă.
Până la urmă sexul este și un mod de comunicare a sentimentelor. Sentimente pe care nu poți sau nu vrei să le spui altfel, sentimente care nu merită să le spui altfel. Prefer să văd sexul ca o extensie a comunicării pentru că până la urmă trupurile comunică prin sex, se cunosc mai bine prin sex, se contopesc prin sex.
Prefer să cred că sexul poate să comunice în sine dragostea. Iubirea de dincolo de cuvinte, de dincolo de priviri, dincolo de orice altceva.
Comunicarea sufletelor este poate singurul lucru pe care nu îl putem controla.Singurul lucru care întreține și menține o relație de lungă durată. Emoțiile, fluturii din stomac, tremurul, pulsul accelerat... lucruri pe care oricât ai vrea nu reușești să le oprești sau să e inhibi.
Dragostea e o relație dintre două suflete care comunică dincolo de timp, de spațiu, de oameni.

--- ultimul sunet de tobă ---

DESTINUL

Multe lucruri le putem controla. Și mai multe lucruri am vrea să le controlăm. Cu toate astea, Destinul - Soarta, Dumnezeu, Budha, Karma - nu poate fi controlat după voința noastră. Cu siguranță lipsa de control aduce un plus în amalgamul pe care îl reprezintă o relație între doi oameni.
V-ați întrebat vreodată de ce ne îndrăgostim de mai multe ori dar sunt rare momentele în care spunem că ne vedem în viitor cu acele persoane? Îmi place să cred că este nevoie de timp pentru orice relație durabilă. E nevoie de un anumit moment în care doi oameni se află în locul în care trebuie - și nu e neapărat nevoie de un loc fizic.
Există momente magice. Momente în care ești exact acolo unde trebuie să fi. Momente în care dai peste oamenii de care ai nevoie și chiar dacă pare o întâmplare, cu siguranță în timp vei afla că te-ai înșelat. Nu există coincidențe. Există doar destin.


O să spuneți că sunt relații care au toate aceste ingrediente și care nu reușesc să supraviețuiască. Cu siguranță sunt. Și poate din acest motiv am ales să las la urmă ”Ingredientul secret„. ECHILIBRUL între toate lucrurile scrise mai sus. Atunci când unul din lucrurile importante devine mai pregnant decât celelalte, dezechilibrul produs poate oricând să ducă la fisuri și la crăpături într-o relație. Fisuri care cu greu se mai acoperă și care dacă sunt ignorate riscă să devină abisuri în care orice relație își poate găsi finalul.


Relațiile - iată materia la care pic de fiecare dată,la fiecare examen dar nu mă pot opri din învățat pentru că voi trăi mereu cu speranța că dincolo de nota cinci, există și nota ... ZECE!

2 comentarii:

Ai ceva de spus? Spune aici!